Soutěž v první pomoci 2016

Soutěž v poskytování první pomoci proběhla dne 9. 6. 2016 u žáků druhých ročníků SZŠ v rámci závěrečného cvičení „Ochrana člověka za mimořádných událostí“.

Cílem organizátorů soutěže, jako každý rok, bylo praktické ověření znalostí a dovedností získaných při výuce první pomoci v modelových situacích simulovaných zranění. Soutěžící čtyřčlenná družstva musela projít šesti stanovišti, kde měla prakticky poskytnout první pomoc. Jedno stanoviště bylo vyhrazeno pro vyplnění vědomostního testu.

Každý rok je snahou organizátorů inovace soutěže a aplikace nejnovějších poznatků v oblasti poskytování první pomoci. Hodnotící komise byla z řad odborných i všeobecných učitelek, lékaře a dvou záchranářů.

Cílem soutěžního týmu bylo zvládnout simulované situace na jednotlivých stanovištích, kde byly k dispozici profesionální pomůcky, nebo musel tým improvizovat s tím, co bylo v dosahu. Úkoly pro soutěžní týmy se na každém stanovišti blížily co nejvíce realitě. Modelová situace havárie autobusu, měla více zraněných a bylo potřeba je roztřídit podle závažnosti zranění, určit transportní polohu a na místě provést život zachraňující úkony. Další situace vycházely ze života studentů, jako například honička ve třídě, zranění v učňovské dílně, mytí oken, malování pokoje aj. Soutěžící po ukončení soutěžního úkolu byli porotci hned vyrozuměni o chybách, kterých se během poskytování první pomoci dopustili.

Na celkovém zabezpečení se podíleli také žáci prvních ročníků, kteří plnili roli figurantů, navigace družstev, hostesek aj.

Na prvním místě se umístilo družstvo č. 6 – Jana Dvořáková, Petra Imrichová, Michaela Czerwonková, Jiřina Hloupá.

Druhé místo obsadilo družstvo č. 5 – Maxim Ipati, Markéta Bartošová, Lucie Vespalcová, Sabina Nehybová.

Třetí místo získalo družstvo č. 10 – Michaela Paseková, Tereza Žižková, Tereza Pawelková, Renata Voříšková

Děkujeme všem za účast, fair-play přístup a vítězům gratulujeme!