Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo, příspěvková organizace,
Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Střední zdravotnická škola
a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo, příspěvková organizace,

Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo,
příspěvková organizace
Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Studentky 2. D získávaly nové poznatky

Studentky 2. ročníku VOŠ v rámci projektu inovativního vzdělávání studentů OP JAK navštívily FN Brno-Bohunice, gynekologicko-porodnickou kliniku na Obilním trhu, která společně s pracovištěm v Bohunicích patří mezi jedno z největších pracovišť svého druhu v České republice.

Vrchní sestra Mgr. et Mgr. Andrea Menšíková budoucím zdravotníkům nejprve přiblížila tamní koncepci gynekologie a porodnictví, např. jak je zajištěna péče o ženy s gynekologickým onemocněním, péče o ženy před porodem i po porodu včetně možností, jak se lze v této oblasti vzdělávat.

Poté následovala prohlídka jednotlivých pracovišť, kde již jednotlivé staniční sestry přiblížily specifiku práce porodních asistentek – péče o ženy s gynekologickým a onkogynekologickým onemocněním, ukázaly pokoje, pracovny asistentek, porodní sály a seznámily studentky i s péčí o ženy před, při, po porodu a v šestinedělí včetně péče o fyziologické novorozence.

Další část byla věnována návštěvě neonatologického oddělení, kde vrchní sestra Mgr. Pavla Opálková hovořila o koncepcí péče o novorozence a poté následovala prohlídka oddělení, která zajišťují péči i o nezralé, patologické novorozence a učí zde maminky pečovat o děti, které vyžadují intenzivní péči, neboť se narodily dříve než ve 38. – 42. týdnu těhotenství.

Plánovaná byla i prohlídka centra reprodukční medicíny, která se nemohla z pracovních důvodů uskutečnit, ale vrchní sestra alespoň poskytla DVD, které budou moci studentky zhlédnout v rámci předmětu gynekologie ve škole.

Získané poznatky budou studentky využívat nejen v teoretických, ale i praktických předmětech se zaměřením nejen na gynekologii, porodnictví a pediatrii, ale i v rámci psychologie, edukační činnosti a s možností jejich využití i v osobním životě.