Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo, příspěvková organizace,
Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Střední zdravotnická škola
a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo, příspěvková organizace,

Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo,
příspěvková organizace
Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Návštěva adventní Vídně

Poslední předvánoční středu se téměř všichni žáci i někteří studenti zúčastnili tradiční akce naší školy - prohlídky adventní Vídně, která vždy láká nádherně vyzdobenými ulicemi a množstvím vánočních trhů v centru i blízkém okolí. Je zajímavostí, že dnešní největší trh Christkindlmarkt před vídeňskou radnicí začal psát svou historii již v roce 1600. 
Než jsme si však mohli vychutnat vánoční punč nebo pečené kaštany či jablíčka v karamelu, vyrazili jsme k nejstaršímu románskému kostelu sv. Ruprechta (Ruprechtskirche) a odtud směrem k největší vídeňské katedrále - dómu sv. Štěpána (Stephansdom), kde jsme mohli ještě zahlédnout úpravy interiéru po sobotní zádušní mši za bývalého českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Naplněni sváteční atmosférou jsme procházeli ulicí Na Příkopě (Am Graben) k archeologickým vykopávkám zaniklých budov a civilního osídlení z doby římské. Kolem nás projížděly fiakry tažené páry ozdobených koní a my se postupně dostali až na samotné nádvoří Hofburgu - sídla vlády a rakouského prezidenta. Odtud už to byl jen kousek k Přírodovědnému muzeu, kde jsme si mohli prohlédnout zajímavé exponáty přírodovědných sbírek od nejstarších dob. Přímo před muzeem na náměstí Marie Terezie se konaly menší adventní trhy v podobě vánoční vesničky. Cestou k hlavním vánočním trhům na náměstí před radnicí (Rathausplatz) jsme míjeli další historicky nejvýznamnější památky Vídně - budovu parlamentu a samotné radnice, vybudované v 19. století v novogotickém slohu.
Příjemným zpestřením na závěr naší návštěvy Vídně bylo rozsvícení vánočního stromu a všech adventních dekorací v areálu parku u radnice. Stačilo už jen dokoupit poslední dárečky, dopít punč a už na nás čekaly u vídeňské univerzity naše autobusy, aby nás odvezly zpátky do Znojma.