Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo, příspěvková organizace,
Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Střední zdravotnická škola
a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo, příspěvková organizace,

Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo,
příspěvková organizace
Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

10 milionů pro studenty VOŠZ v Jihomoravském kraji

Studenti vyšších odborných škol zdravotnických mají nezastupitelné místo v péči o nemocné v našich nemocnicích. V současné době, kdy se většina nemocnic potýká s nedostatkem ošetřovatelského personálu, jsou schopni pod vedením učitelek, ale i pověřených sester, chybějící ošetřovatelský personál plně nahradit. Dosud odváděli náročnou práci u nemocných bez nároku na finanční ohodnocení, což však je v jiných oborech, kde studenti realizují praktickou činnost, zcela jinak.

V minulosti byla na toto téma iniciována řada jednání s politiky, ale přání studentů nebylo nikterak vyslyšeno, jakoby nebyla zohledněna náročnost práce zdravotníka, jeho zodpovědnost za životy jiných i rizika pro vlastní zdraví. Tato demotivace mnohdy naše studenty vedla k tomu, že si v průběhu studia nebo i po něm hledají práci mimo obor, který vystudovali.

Od 1. 1. 2024 tomu bude už jinak. Současný krajský radní pro oblast zdravotnictví Mgr. Karel Podzimek navštívil naši školu při zahájení školního roku a při setkání s žáky a studenty získal tyto informace. Velmi rychle je vyhodnotil jako vhodný podnět k politickému projednání a vyřešení situace. Následně se mu podařilo pro myšlenku finančního ohodnocení studentské praxe ve zdravotnických zařízeních Jihomoravského kraje získat dostatek finančních prostředků, které pokryjí náklady na tuto praxi, a ještě pomohou nemocnicím platit brigády, které studenti vykonávají v době svého volna.

V pátek se pan radní v Nemocnici Znojmo, p. o. setkal s některými studentkami, které byly v tento den na odborné praxi, vyučující odborné praxe PhDr. Olgou Černou, náměstkyní pro ošetřovatelskou péčí PhDr. Janou Vackovou, MBA a mluvčí nemocnice Ing. Petrou Veselou. Poskytl jim informace o tom, jaké kroky učinil a jaká bude koncepce plateb. Veškerá administrativní činnost se budou ještě řešit a školy i nemocnice budou včas informovány. Pan radní při setkání sdělil, že ve znojemské nemocnici pracuje nejvíce žáků a studentů z naší školy v rámci Jihomoravského kraje. Věří, že to bude náležitá motivace nejen vykonávat odbornou praxi, ale také motivace zůstat pracovat v nemocnici i po absolvování studia, čímž by se v budoucnosti vyřešil současný nedostatek zdravotních sester.

Fotografie u článku jsou použity s laskavým svolením Nemocnice Znojmo, p. o.